PODKARPATSKÁ RUSÍNSKA MALIARSKA ŠKOLA

PODKARPATSKÁ RUSÍNSKA MALIARSKA ŠKOLA

Galéria

VSTUP VOĽNÝ.

V období 1919 -1939 rusínske kraje boli súčasťou demokratickej Československej republiky, v ktorej prežili svoje národné obrodenie. U susedných národov sa tento proces prejavil v literárnej sfére. U Rusínov mal odlišnú formu a stal sa stredoeurópskym fenoménom. Svoj vrchol rusínske národné obrodenie dosiahlo v maliarstve.

Historickým údelom vytvarníkov bolo, že ich cesta doslova kopírovala osud celého rusínskeho národa na Podkarpatí. Celej jednej rusínskej generácii bolo dopriate najprv žiť vo vyspelejšej krajine, v Československu. Iba necelých dvadsať rokov, medzi dvomi svetovými vojnami, mohli umelci precítiť slobodu a naplno rozvíjať svoj talent. Potom ich život a tvorbu pridusil presun pod „patronát“ Sovietskeho zväzu.

****************

PODKARPATSKÁ RUSÍNSKA MALIARSKA ŠKOLA

umelecký fenomén prvej polovice 20. storočia

Josif Bokšaj na adresu podkarpatskej mladej výtvarnej generácie vyslovil veľmi závažný úsudok: „Mladá podkarpatská generácia by sa mala zahĺbiť do odborného štúdia, aby aj z našej malej zeme vzišli veľkí majstri, na ktorých sa bude celý svet dívať s úctou. Náš kraj poskytuje veľmi mnoho materiálu pre umelecké spracovanie: jeho horám, dolinám a ľudu sa nevyrovná žiadny kút na svete. Verím, že ak sa niekomu podarí zachytiť v plnej kráse umeleckého spracovania tiež našu rusínsku dušu, vznikne typické špeciálne umenie Rusínov.

Film venovaný

prof. Ivanovi Popovi

účinkovali

Viktorija Manaljo Pryhodko

Bibiana Ondrejková

Andrij Manajlo

Boris Farkaš

komentár čítal

Peter Rúfus

námet

Ján Lipinský

scenár

Ivan Pop

réžia

Igor Sivák

vyrobili

©

ZDRUŽENIE INTELIGENCIE RUSÍNOV SLOVENSKA

RTVS Rozhlas a televízia Slovenska

2019

VSTUP VOĽNÝ

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.