Život je taký (Hanoh Levin)

Život je taký

Gallery

HOSŤUJÚCE DIVADLO

Celý príbeh sa odohráva v našom meste v istú zimnú noc v spálni Popochovcov. Je teda hlboká noc. Jona, starší muž sa zobudí s pocitom, že je všetkému koniec... jeho život nestál za nič, všade okolo kypí život, len on žije nudne, stereotypne. „Za tým všetkým treba hľadať ženu, konkrétne jeho ženu Levivu.“A zhodí manželku z postele, aby jej oznámil, že ju opúšťa.

Nočný manželský rozhovor, ktorý jeho rozhodnutie vyvolá, je autorom premyslene a vtipne vystavený metaforický obraz života dvoch manželov, ktorí sú spolu už 50 rokov.

„Nazdávam sa, že ak človek vidí veci na javisku, sú oveľa čarovnejšie, oveľa príťažlivejšie ako v živote. V divadle je všetko vzrušujúcejšie, ani neviem prečo... azda preto, že na javisku sa formuje svojbytný svet. Neviem prečo, ale lepší či horší príbeh nadobúda v divadle inú kvalitu, v každom prípade je pre mňa vzrušujúcejší, ak sa odohráva na javisku.“

Autor tohto výroku, Hanoch Levin (1943 – 1999), syn prisťahovalcov z Poľska, bol prominentný izraelský dramatik, režisér, spisovateľ a básnik, najviac sa však preslávil ako divadelný autor. Napísal šesťdesiattri divadelných hier, z ktorých sa pomerne veľa s úspechom hrá po celom svete. Medzi jeho hrami sú tragédie, komédie, politické i spoločenské satiry. Dvadsaťdva svojich hier uviedol na javisko ako ich režisér a mnohé z nich režíroval jeho brat Dávid. Jeho domovskou scénou sa stalo predovšetkým medzinárodne známe Cameri Theatre v Tel Avive.

Pre Levinove najlepšie hry je charakteristická vášeň, jemne melancholická atmosféra, osobitný štýl, pohybujúci sa medzi poetickým a dramatickým jazykom, citlivosť voči osudom malých ľudí, niekedy jemný, ironický a inokedy veľmi britký humor. Levinove hry zároveň ostro zobrazujú spoločenské problémy jeho krajiny, preto ho nazývali aj „svedomím Izraela“.

Život ako taký (Labour of the Life) je komorná hra o peripetiách manželského vzťahu, ktorá sa vďaka svojej téme, ale najmä jej zvláštnemu, ironickému humoru, ktorý sa strieda s vážnymi a poetickými pasážami, hrala na scénach viacerých veľkých európskych divadiel. Uviedli ju, okrem iného, aj v Prahe, Budapešti, Varšave a nedávno i v Bratislave, kde v nej postavu manžela stvárnil Ľubomír Gregor. Žiaľ, len zopárkrát – bola to jeho posledná rola...

Príbeh hry je zdanlivo jednoduchý. V manželskej posteli pokojne spí starší manželský pár. Uprostred noci sa manžel náhle prebudí, lebo cíti v hrudi bolesť. Hneď pomyslí na infarkt, a že nastal čas účtovania so životom. Vidí sa mu, že ho premárnil a okamžite nájde príčinu – svoju manželku, ktorá pokojne spí po jeho boku. Namiesto toho, aby sa aj v tejto chvíli starala o neho, sa v spánku usmieva a určite sa jej snívajú príjemné sny. Manžel zabudne na svoj nočný des, nahnevá sa, zhodí ju z postele a oznámi jej, že sa odsťahuje a začne nový život, kým nie je neskoro. Od úmyslu k realizácii však vedie – ako vždy – komplikovaná cesta a jednoduchý príbeh sa začne zamotávať... Medzi manželmi prebieha slovný súboj, raz na smiech, inokedy na zaplakanie. Zápas o pravdivosť a hodnotu štyridsaťročného vzťahu dvoch obyčajných ľudí, nazeraný z mužského i ženského pohľadu. Hra vtipne, občas i trpko, ale pravdivo a do hĺbky hovorí o základných situáciách manželského spolužitia, ktoré pozná väčšina manželských párov. Hier s touto tematikou je veľa, väčšinou však pochádzajú od amerických dramatikov. Na rozdiel od nich je Levinov pohľad na manželskú krízu jemnejší, citlivejší a nepochybne aj humornejší. Pracuje však s iným, nezvyčajnejším a originálnejším typom humoru ako jeho kolegovia. Hra poskytuje skvelé herecké príležitosti pre výnimočných hercov, vrátane postavy neodbytného priateľa rozvadeného manželského páru, ktorého návšteva v nočných hodinách zapríčiní nečakaný zvrat príbehu.

Technická spolupráca: Peter Petrinec a Juraj Haviar

Produkcia: RECORD, s. r. o.

Inscenácia vznikla s podporou Fondu na podporu umenia

Premiéra: 23. februára 2017 v Starej radnici vo Zvolene

Length events: 90 minutes
Local premiere date: 23. February 2017

There were no scheduled performances for this event.

Playwright

  • Hanoh Levin

Director

  • Peter Kováč

Cast

  • Štefan Šafárik, Yona
  • Anita Krepčárová - Šafáriková, Leviva
  • Juraj Haviar, Gunkel

Dramaturgy

  • Peter Kováč

Translation

  • Juraj Skladaný

Expedition

  • Marek Gašpar Šafárik

Lights

  • Peter Petrinec

Sound

  • Peter Petrinec

Music

  • Jana Orlická,Róbert Čunderlík